ISO 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi

ISO 16949 Standardı; QS 9000, VDA 6.3, EAQF 94 ve ANFIA Kalite Sistem Standartlarının tamamını kapsayan entegre bir kalite yönetim sistemi standardı olup, 1 Mart 1999 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu standart; Ford Motor Company, General Motors Corporation, Daimler Chrysler Corporation ile CCFA/Fransa, FIEV/Fransa, VDA/Almanya ve ANFIA/İtalya tarafından oluşturulan International Automotive Task Force'ca hazırlanmıştır ve bu ülkelerdeki otomotiv şirketleri için geçerlidir.

Bu standart; sürekli gelişim, hata önleme, süreçler içersindeki atıkların azaltılması amaçlı kalite yönetim sistemi esaslarını belirler. Bu standart, ayrıca, değişik müşteri taleplerini karşılamaya ve farklı denetim ve belgelendirme ihtiyaçlarını ortadan kaldırmaya yöneliktir.

ISO 16949 ; ISO 9001:2008 üzerine yapılandırılmış olup otomotiv üreticileri ve ilgili yedek parça üretimi yapan kuruluşlar için genişletilmiş şartları içermektedir.

ISO 16949 , Toplam Kalite Yönetimi anlayışında son derece etkin bir sistem olarak değerlendirilmesinin yanı sıra olası hata türü ve etkileri analizi, deneysel tasarım, kalite fonksiyonlarını geliştirme gibi kalite tekniklerini ve iş planlarını, sevk, fiyat ve işletmecilik gibi unsurları içeren sürekli iyileştirme yaklaşımı ile otomotiv endüstrisinde en etkili uygulamadır.

ISO 16949 Uygulama Alanları;

  • Üretim,
  • Servis parçası tedarikçileri,
  • Tedarikçiler
  • Parça veya malzeme tedarikçileri
  • Isıl işlem, boyama, kaplama veya diğer yüzey işlemlerini yapanlar
  • Müşteriye özel diğer işlemlerin tedarikçileri.

Belgelendirme kuruluşu seçildikten sonra, firma veya kurumun denetimi için bir plan ve program yapılır ve firma veya kurum denetiminden sonra uygun olan sistem belgelendirilir. ISO 16949 belgeleri üç yıl için verilir ve her yıl ara denetimlerle takip edilir. Üç yılın sonunda ise yeniden belgelendirme tetkiki yapılır.